Written by 12:07 pm Zdrowie

Które warzywa mają najwięcej żelaza?

Jeśli masz niedobory, anemię, czy stosujesz dietę wegetariańską lub wegańską, pewnie martwisz się o to, czy z pożywieniem przyjmujesz wystarczającą ilość żelaza. Ten składnik odżywczy jest niezbędny dla zdrowia czerwonych krwinek, więc osoby z niedoborem żelaza mogą być narażone na poważne problemy zdrowotne.

Na szczęście wiele pokarmów, które już spożywasz, zawiera spore ilości tego ważnego minerału. Możliwe jest nawet uzyskanie wystarczającej ilości żelaza z warzyw i owoców

Porcja szpinaku ma sporo żelaza, a posiłek z dodatkiem gotowanych na parze lub w wodzie buraków też robi dobrą robotę. Są one również dobrym źródłem błonnika, potasu i magnezu. Spróbuj dodać je do sałatki, aby uzyskać dodatkowy zastrzyk żelaza i składników odżywczych, takich jak witamina C.

Fasola to kolejne fajne źródło żelaza. Mają również wysoki poziom białka i błonnika, co czyni je satysfakcjonującą przekąską lub doskonałym dodatkiem do gulaszu warzywnego.

Mogą być spożywane na surowo, gotowane lub pieczone i są świetną opcją na lunch czy przekąski w podróży. Dobrze komponują się też z innymi warzywami.

Jarmuż to pyszne, pełne składników odżywczych warzywo, które jest również doskonałym źródłem żelaza. Ten zielony owoc ma dużo żelaza i jest bogaty w witaminy A, B i C, które wspomagają jego wchłanianie.

Śliwki również są bogate w żelazo i dodatkowo mają obfitą dawkę błonnika, witaminy K, witamin z grupy B, wapnia i potasu.

Szpinak jest fantastycznym źródłem żelaza głównie dla wegetarian i wegan. Jest to świetny sposób jeśli chcesz dodać trochę koloru i smaku do swoich posiłków.

Boćwina szwajcarska ma również wysoką żelaza. Ten kolorowy, tęczowy zielony liść jest również dobrym źródłem magnezu i wapnia. Ugotowana na parze, może być używana jako zamiennik innych sałat lub być podawana jako dodatek do dań mięsnych.

Roszponka to popularne warzywo liściaste, które jest bogate w żelazo i inne składniki odżywcze, w tym witaminę C, która wspomaga wchłanianie żelaza. Jest również dobrym źródłem kwasu foliowego i witaminy A.

Inne pokarmy bogate w żelazo to rośliny strączkowe, pełne ziarna i orzechy, a także owoce cytrusowe i truskawki.

Ważne ! Już niewielka witaminy C, którą można znaleźć w średniej pomarańczy lub 1/4 papryki – może zwiększyć zdolność organizmu do wchłaniania żelaza ze źródeł roślinnych nawet o 600%!

Image by Jill Wellington from Pixabay

(Visited 36 times, 1 visits today)
Close
VGH.pl